Acoperiș

Acoperiș


Ce este acoperisul unei case?

Partea superioara si care acopera o cladire poarta denumirea de acoperis.
Protejarea cladirii de ploaie, zapada, vant, frig caldura si soare, la partea superioara se realizeaza prin rolul si functiunile acoperisului.
Caracteristicile unui acoperis sunt influentate de destinatia cladirii, de traditiile locale si de materialele existente. In Delta Dunarii sunt caracteristice acoperisurile din stuf, in Apuseni cele din sita , in Ardeal predomina tigla si forma tuguiata.
Elementul comun la toate tipurile de acoperis il constituie componentele care alcatuiesc structura de rezistenta.
In perioada de exploatare a unei constructii, la partea de rezistenta este foarte dificil accesul pentru executarea unei reparatii sau renovari.
Stricaciunile la elementele de rezistenta pot avea efecte distrugatoare.
Dintre tipurile de acoperis cel mai comun este acoperisul cu sarpanta.

Elementele componente ale unui acoperis sunt:

Sa invatam tehnologie

1. Grinzile

2. Coama si lateralele

3. Popii

4. Capriorii

5. Riglele (lantetii, latii)

6. Scandura pentru asteriala

7. Folia anti condens

8. Tiglele sau tabla de invelitoare

9. Olanele

10.Carligele pentru jgheaburi

11.Jgheaburile de colectare a apei meteorice

12.Burlanele pentru evacuarea apei

Elementele de structura ale acoperisului se pot realiza si prin ferme.
Sarpanta reprezinta scheletul de rezistenta alcatuit din bare de lemn (metal sau beton armat) destinat sa sustina acoperisul casei.

Sa invatam tehnologie

Tipuri de acoperisuri

Acoperisul reprezinta un scut impotriva factorilor de mediu externi si determina adesea un anumit stil al constructiei.
Acoperisurile se pot caracteriza in functie de:

a) materialul din care sunt realizate ;

b) nivelul pantei realizate din constructie;

c) stilul in care este realizat.

Referindu-ne la materialele din care pot fi realizate acoperisurile observam un numar mare de materiale destinate acestui scop: tigla metalica sau clasica, tabla zincata sau galvanizata, sindrila bituminoasa, hidroizolatii tip terasa sau fibra de sticla.
Materialele au in compozitia lor substante sau sunt tratate mecanic pentru a fi rezistente la factorii de mediu si intemperii, sunt estetice si fiabile
Nivelul pantei in executie reprezinta unghiul de ridicare al acoperisului pentru a nu permite retinerea apei pluviale sau a zapezii.
Astfel vom observa acoperis cu hidroizolatie amplasat pe blocuri sau terasele inalte cu inclinatia de minim 2grade si cu rigole de captare a apei ; altele au inclinatie mare, in unghi de 90 grade ce permite scurgerea apei.
Calitatea lucrarilor de hidroizolatie este data de calitatea materialelor folosite (membrana cu protectie minerala, membrane compozite sau autoadezive, cu fibra de sticla) si de calitatea termosudurilor executate.
Acest tip de acoperis este foarte practice, functional si implica un cost mic in realizare.
Acoperisul unei cladiri este cel care realizeaza si defineste stilul acesteia, care apartine unei anumite perioade istorice.

Cum se execută o zidărie

Pasi de montare a unui acoperis

In proiectul de executie al casei o sectiune separata este reprezentata de planul acoperisului, in care sunt indicate elementele structurale.

  1. La o casa la care s-a turnat placa de beton care separa podul casei de locuinta propriuzisa, in centura de beton se infig niste mustati din fier beton din loc in loc.
  2. Centura de beton inchide zidurile si elementele structurale ale zidariei.
  3. Pe conturul casei, unde au fost lasate mustatile de fier beton se aseaza grinzile pe ziduri. Aceste grinzi se leaga cu mastatile de fier. Grinzile intre ele se prind in scoabe.
  4. Dupa ce s-au amplasat si fixat grinzile pe placa de beton, a rezultat patul de fixare al acoperisului.
  5. De aceste grinzi se prind popii verticali peste care se monteaza coamele centrale si laterale (calcatoare). De inaltimea popilor de sprijin depinde inclinarea acoperisului.
  6. Pe coame de o parte si de alta se monteaza capriorii care la partea finala se sprijina pe grinzile de exterior .
  7. Peste capriori se bate asteriala.
  8. Peste asteriala se monteaza de jos in sus folia autocondens. Peste folie se monteaza riglele pe directia capriorilor, pentru a permite apei rezultate din condens sa se scurga , si acoperisul sa se ventileze.
  9. Perpendicular pe riglele care fixeaza folia anticondens se monteaza riglele de sustinere a invelitorii formata din tigle de tabla sau tigle ceramice.
  10. Operatia urmatoare este montarea tiglelor si olanelor la crestele acoperisului.
  11. La partea inferioara a capriorilor se fixeaza carligele pentru jgheaburi.
  12. Dupa finisarea la exterior a cladirii, in aceste carlige se prind jgheaburile de colectare a apei care se scurge de pe invelitoare.

Detaliile de montaj ale invelitorii se gasesc si in instructiunile de montare oferite de furnizorii de produse

Zidarie buna

Tabla cutata

Tabla cutata

Cateva dintre avantajele folosirii pentru acoperisul casei dvs. a tablei cutate. Fie ca nu stiti daca sa alegeti tabla cutata din otel, tabla din aluminiu sau tabla galvanizata cu siguranta acest articol va va ajunga in decizia dvs.
Tabla cutata reprezinta o varianta la indemana oricui avand in primul rand preturi mici fata de tigla sau alte materiale si montandu-se si mult mai usor.

Printre avantajele folosirii tablei cutate trebuie sa mentionam greutatea redusa (are o grosime cuprinsa intre 0.5, 0.6, 0.75, 1.0 mm) a acesteia si implicit o transportare mult mai usoara si bineinteles un montaj mai la indemana.

Tabla cutata are performante tehnice deloc de ignorat putand face concurenta cu succes oricarui alt produs pentru acoperisuri. Ea este fabricata fie din otel multistrat cu grosimea de 0.50-0.60 mm, si cu acoperire galvanica fie din aluminiu si cu acoperire galvanica, fie doar din tabla galvanizata.

Un alt avantaj deloc de ignorat al tablei cutate este gama mare de culori in care poate fi gasita pe piata, astfel ca poate face fata oricarui tip de exigente.

Panouri sandwich pentru acoperis

Panouri sandwich

Pentru realizarea acoperisurilor cladirilor mai vechi sau noi se poate construi un acoperis construit din panouri sandwich.
Acestea sunt termoizolante, realizate din tabla ambutisata de otel galvanizata si vopsita electrostatic pe partea interioara si exterioara, cu grosimea de 0,5mm, iar miezul este realizat din polistiren expandat ignifugat tip C1, cu densitatea de 38-42kg/mc.
Acest tip de material are o rezistenta mecanica foarte mare( motiv pentru care nu se deformeaza) si fiind omogen si etans nu permite infiltrarea apei. Desi grosimea lui este de 3cm, 4cm, 5cm, 6cm si 8cm, este mai usor decat alte materiale clasice putand fi usor manipulat si montat.

Poate fi folosit atat pentru constructii civile cat si pentru hale de productie, depozite, centrale termice, sali de sport, patinuare, piscine, garaje sau un lant de magazine.
Avantajele folosirii acestor panouri rezida si din diminuarea cantitatii de beton armat necesare in structurile de rezistenta ; rapiditatea ansamblarii duce la micsorarea timpului de executie a lucrarii ; isi pastreaza rezistenta si culoarea in timp.
Panourile metalice sunt ideale pentru acoperisurile inalte cu panta minima de 7%. Pentru estetica lucrarilor s-au conceput panouri curbe specifice structurilor prefabricate din beton armat.
Curbarea s-a realizat prin tachetare, oferind o nervurare a suprafetelor dintre cele 5 cute.
Lungimile sunt variabile intre 1,22-2,44m, iar raza curbata intre 12-20m.

Acoperisuri

Sindrila bituminoasa

Sindrila bituminoasa

Descoperita ca material inca din 1963 si utilizat in confectionarea sindrilei destinate acoperisurilor este cunoscuta ca fiind cea mai usoara si rezistenta la intemperii.
Reprezinta solutia moderna pentru renovarea acoperisurilor vechi sau realizarea celor noi.
Se aplica foarte usor si se adapteaza oricarei forme de acoperis cuprinse cu pante intre 18-90grade. Este ignifuga si rezistenta variatiilor de temperatura -50grade C- + 30grade C, dar mult mai rezistenta la temperaturi scazute.
La montarea sindrilei bituminoase se recomanda folosirea unei folii hidroizolante in cazul acoperisurilor noi.
Montarea acesteia se face de la streasina spre varf pentru a pastra linia verticala a modelului si se pot aseza optional, opritoare de zapada. Sindrila bituminoasa are o rezistenta mare in timp datorita bitumului natural din componenta sa. Alte elemente din care s-a realizat aliajul sunt : granule minerale colorate ; puncte adezive ; strat superior de bitum oxidat ; fibra de sticla saturata ; nisip fin.
Avantajele folosirii acestui tip de material sunt :

a) rezistenta la factorii de mediu si la razele UV ;

b)usurinta montarii

c)sunt usoare si ofera ventilatie acoperisului;

d) linia fina a designului produsului finit ;

e) nuantele culorilor si modelele dau un aspect individualizat acoperisului si implicit imobilului.

Este disponibila in variate culori acesta fiind si un avantaj in asortarea cu fatada. Are o greutate de aproximativ 8kg/mp si rezista bine la apa.

Sindrila bituminoasa

Acoperisul ventilat

Despre: ce reprezinta un acoperis ventilat si cateva dintre avantajele majore a unei case construite cu acoperis ventilat.
Variatiile de temperatura cu referinta la cea de confort apar in exteriorul cladirii in anotimpurile vara si iarna.

Umiditatea sub forma de vapori traverseaza toate elementele de constructie.
Acoperisul care permite ventilatia spatiului de aer pe care-l cuprinde se numeste acoperis ventilat sau acoperis rece.

Acoperisul ventilat este acoperisul cu pod. Acest acoperis permite migrarea vaporilor si a aerului. Vaporii de apa nu se condenseaza iar miscarea aerului favorizeaza o echilibrare a temperaturii.

Avantajele mansardarii podului

Avantajele mansardarii podului unei case

O locuinta care are podul amenajat asigura un grad de confort sporit prin izolarea termica pe care o confera.

Amenajarea consta in compartimentarea spatiului ocupat de pod, concomitent cu izolarea termica a acoperisului.

Compatimentarea spatiului poate fi folosita pentru locuit sau pentru depozitare.

Mansardarea podului poate rezolva o multitudine de cerinte cu efect de largire a spatiului de locuit.